Dél-Puglia rejtett kincsei I.


Ha Olaszországra gondolunk elsősorban nem pont ez a tartomány juta eszünkbe, sokan Toszkánára asszociálnak, vagy nagyobb, ismertebb, ősi múltra visszatekintő világvárosokra, mint Róma, Nápoly, Firenze, Velence, Milánó. Ezeken a helyeken pezseg az élet, folyamatos nyüzsgés van az utcákon, az éjszakák őrültek és soha nem érnek véget. Mások az Amalfi-part szaggatott szikláira, pasztellkájaira és limoncellora gondolnak, egész napos ejtőzéssel és semmittevéssel a tengerparton és még sorolhatnám.
Puglia relatíve még mindig felfedezetlennek számít a külföldiek körében, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a tartomány Olaszország egyik legkevésbé fejlettebb része, különösen a félsziget legdélebbi része, Salento. Habár a külföldiek nem ismerik annyira ezt a vidéket, az olaszok körében kifejezetten népszerű, elvégre gyönyörű, kristálytiszta vízü tengerpartok és megfizethető árak várják őket délen.

Az egyik kifejezetten népszerű tengerparti város Otranto. Télen egy árva lelket nem látni a Castello szűk, macskaköves utcáin, azonban nyáron a település megtelik élettel. Apró, aranyos üzletek nyitnak ki, helyi jó minőségű portékát kínálnak megfizethető áron. Minden utcában legalább 2 kávézó rakja ki asztalkáit és mosolygós felszolgálók várják a várják a vendégeket. Kifejezetten ajánlom a Castello felfedezését, nem olyan nagy, pár óra alatt bejárható, az erődről gyönyörű kilátás nyílik a sokféle kékben pompázó kikötőre. Ha az embernek kedve van, befizethet egy körbevezetésre a vár múzeumában is.


Otranto gazdag történelmi múltra tekint vissza. Ahogy az egész Salento régión, úgy ez a városon is felfedezhető a görög a hatás, hiszen a legenda szerint Aeneas valahol ezeken a partokon érkezett a félszigetre, ahol később megalapozta Olaszországot. Ami azt illeti, az általános olasz nyelven kívül itt kifejezetten elterjedt az úgynevezett Greca nyelvjárás, ami nagyban az ókori görög nyelven alapszik.
Érdemes meglátogatni az 1088 felszentelt katedrálist, a lélegzetelállító aranyplafonjával és koponyafalával, amely a Castello központi részén található. Viszont amikor belépünk nemcsak a plafont és a gyönyörűen kidolgozott oltárt érdemes nézni, hanem a több száz éves mozaikpadlót is, amely jeleneteket tartalmaz az Ótestamentumból, illetve a középkorból az „Életfája” körül, reprezentálva az ember útját a bukástól a megváltásig. Ezenfelül még megtekinthető a szintén körülbelül ezeréves kripta is.

Úton a móló felé megnézhetjük az az 1997-ben elsüllyedt albán hajó áldozatainak emlékművét, melyet egy görög szobrász készített és a „Vándorló Embereknek” ajánlott. Az 1997-es tragédiában közel 60-an vesztették életüket, köztük gyermekek, idősek és nők.
Ha a városnézéssel végeztünk, térjünk be egy jegeskávéra, bármelyik kávézóba, vagy nyaljunk egy fagyit a Gelateria Cavour-ból, amely bár nem rendelkezik annyi ízzel, mint a multinak számító Martinucci, de kárpótol a csodálatos ízekkel, barátságos személyzettel és a lélegzetelállító panorámával.
Ha pedig mindezzel végeztünk, nyomás a tenger. A központi homokos strand kristálytiszta, kék vízzel várja a mártózni vágyókat. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy nyáron a strand kifejezetten zsúfolt, hiszen mind a helyiek, mind az ideutazók elsősorban idejönnek napozni és fürdeni.
Ha a központon kívül keresünk elfoglaltságot, akkor érdemes meglátogatni Olaszország legkeletibb részét, Capo d’Otranto-t. Itt lehet az egész országban elsőként elcsípni a napfelkeltét, a sziklás part allján található elhagyatott világítótorony pedig festő látványt nyújt és teljesmértékben Instagramra való fotókat lehet róla készíteni.

Egy kicsit távolabb barangolva található Cava di Bauxite, amely egy bauxitbánya helyén található és nem viccelek, amikor azt mondom, hogy olyan, mintha a Marson lenne az ember, amikor a kisebb-nagyobb árkokat ugrálja át.
Otranto tehát nagyon jó bázisnak számít, ha Salento partvonalát szeretné felfedezni az ember, arról nem is beszélve, hogy a sziklás parton futó út drámai látványt nyújt, miközben egyre délebbre vezetünk. Apró, rejtett öblöket fedezhetünk fel ahogy lassan megérkezünk egy másik titkos kincshez, Castro halászfalvához.
A napot kezdhetjük a strandon, ahol befizethetünk egy kis hajós lazulásra, melynek során meglátogathatjuk a sziklás part mentén lévő barlangokat. Egy hatalmas élmény és hihetetlen látvány, kifejezett a leghíresebb Grotta Zinzulusa, amely a legnagyobb barlang az összes közül a legnagyobb. Ezután fürödhetünk a tiszta vízben, csobbanhatunk a sziklákról, vagy leülhetünk és szopogathatjuk az Aperol Spritz-et, miközben a festői panorámában gyönyörködünk.

Ahogy megy le a nap, másszuk meg a hegyet és gyönyörködjünk a macskaköves utcákban, imádnivaló, virágokkal teli erkélyekben, a hófehér házakban, és a főtérről látható varázslatos kilátásban. Ha beszéljük az olaszt, ne legyünk restek leállni beszélgetni a helyi idősekkel akik általában a házuk előtt ülnek, beszélgetnek, vagy csak a járókelőket figyelik.

Megjegyzések