Dél-Puglia rejtett kincsei II.

Lecce, Scorrano


Egy nyilvánvalóbb látványosság Dél-Pugliában Lecce. Ezt a napsütötte régi várost a Dél Firenzéjének is nevezik barokk építészete és bohém éjszakai élete miatt. Ahogy kilépünk a pályaudvarról, bevallom, nem fogadja az embert megnyerő látvány, Mussolini korszakban épült épületek és rengeteg csavargó időzik a vonatállomás közelében, de nem szabad ilyen hamar feladni, ugyanis csupán 5 perc séta után elérjük az óvárost, ami díszes templomokkal, megsárgult házakkal, elragadó erkélyekkel és otthonos kávézókkal van tele.
Lecce nagy történelmi múltra tekint vissza, van látnivaló bőven, most csak néhányat felsorolok, hogy legyen miből látogatni.
Amint beérünk az óvárosba, elsőként az egyetem egyik épületét és az azelőtti teret láthatjuk.

Az egyik legnagyobb látványosság a Piazza del Duomo, ami leveszi az embert a lábáról. A Dóm díszessége, az előtte lévő impozáns tér és a hatalmas harangtorony csak úgy kiáltja magáról az erőt és a felsőbbrendűséget.



A bazilika jelenleg renoválás alatt van, viszont a belső részét így is megtekinthetjük.

Fontos látnivaló még a Piazza del Sant’ Oronzo a hatalmas baziliszkkal a közepén, illetve az amfiteátrummal az egyik végében.

Az óvaárosban három kapun keresztül lehetett régen bejutni, ezek közül a legismertebb Porta Napoli, mely kifejezetten impozáns.

Ezen a pár fő nevezetességen kívül érdemes barangolni a macskaköves utcákon, keresztülsétálni kis tereken, leülni a kávézó egyik teraszára, rendelni egy cornettot és elszopogatni egy jegeskávét. A házak földszintjén lévő kis üzletek helyi kézműves portékát kínálnak, a pékségek pedig mindig friss pékáruval várják a betérőket. Érdemes megállni az egy Taralleriánál, ahol a régió egyik jellegzetes rágcsálnivalóját, a tarallit lehet megkóstolni, illetve vásárolni különböző ízekben.
Ha pedig jégkrémet szeretnénk, akkor érdemes kérni egy cono piccolot a hely Martinucciban. Nem fognak csalódni, az biztos.

Délre Lecce városától található Salento egyik kisvárosa, Scorrano. Itt lehet részünk egy igazán különleges élményben, ugyanis Olaszország egyik legősibb családja borpincéjét találhatjuk a településen. A Duca Carlo Guarini Winery a városka központjában található, egy nagy, régi kőépület belsejében. Érdemes befizetni egy borkóstolóra, ennek során ugyanis a család valamely tagja körbevezet minket a portán, elmagyarázza, hogyan készítik a bort, milyen szőlőt használnak, stb.
Ezután megmutatja nekünk a család régi borpincéjét, melyben a legrégebbi üveg 1845-ből származik. Ezt követően pedig a gyönyörűen berendezett udvaron ülve kóstolhatunk meg kettő általunk választott bort. Én egy száraz fehéret és egy rozét kóstoltam, és mindanom sem kell, emlékezetes élmény volt. Érdemes meglátogatni a helyet.







Megjegyzések